Velika nagrada
Adria Mobil

Mednarodna kolesarska dirka UCI 1.2

26. marec 2023


Direktor dirke: Bogdan Fink
Pisarna dirke: Sabina Peterlin
UCI komisar: Nevenka Sreš
Medicinska oskrba: Medicross, podjetje za medicinske storitve d.o.o.
Koordinator za ekipe: Srečko Glivar

Sodniki

Komisar 1: Lovro Žiberna
Komisar 2: Bruno Valčič
Ciljna sodnica: Andreja Bauman
Časomerilec: Marija Krnc Kogovšek
Moto komisar 1 Aleksander Gorkič
Moto komisar 2: Mira Gašparič Petrovič
Zadnje vozilo -metla: Andrej Fideršek

Organizator

Kolesarski klub Adria Mobil,
Zaloška cesta 20,
8000 Novo mesto
Dirka za Veliko nagrado Adrie Mobil bo tudi letos poskrbela za pravi spomladanski uvod v kolesarsko sezono, saj je svojo udeležbo na dirki potrdilo kar 26 ekip oziroma 176 tekmovalcev (kar je najvišje dovoljeno število po kriterijih UCI), ki prihajajo iz 33 držav in 5 kontinentov – kolesarska karavana bo torej pisana kot še nikoli doslej!

Trasa letošnje dirke bo dolga 180,1 km, razgiban teren gričevnate dolenjsko – belokranjske pokrajine pa bo najbolj ustrezal vsestranskim kolesarjem, ki se odlično znajdejo tako na krajših vzponih kot tudi v izrazito hitrih odsekih dirke. Zavoljo večje varnosti kolesarjev je spremenjen tudi vhod v ciljne metre dirke, kjer bo še enkrat več potrebno ohraniti mirno glavo, imeti dober izhodiščni položaj in predvsem močne noge za silovit zaključek.

Dirko bo tudi v letošnjem letu organiziral Kolesarski klub Adria Mobil, ki je v preteklem letu obeležil 50-let svojega delovanja. Ob bok osrednji dirki bodo organizatorji ponovno poskrbeli tudi za pestro športno dogajanje na Glavnem trgu, kjer bo organizirana otroška dirka za najmlajše kolesarje.

V duhu ohranjanja tradicije bo cilj dirke tudi letos na znamenitih granitnih kockah novomeškega Glavnega trga, kamor ob tej priložnosti vabimo vse ljubitelje športa in kolesarstva. Ob tem pozivamo, da na ogled cilja dirke v največji možni meri pridete s kolesi, saj želimo z organizacijo kolesarskih dirk opozoriti tudi na pomen zelene mobilnosti, s katero je kolo nezgrešljivo povezano.

Se vidimo 26. marca v Novem mestuNagovor Sonje Gole,
generalne direktorice Adrie Mobil

Sonja Gole
Generalna direktorica Adrie Mobil


Kolesarstvo je šport, ki vedno znova navdihuje, saj zahteva po eni strani sodelovanje celotne ekipe, vrhunsko delo skupine pa na koncu okrona tisti posameznik, ki je najboljši v sprintu, vzponu ali pa je enostavno v najboljši poziciji za zmago. Vrhunska taktika tako vedno zahteva tudi situacijske prilagoditve in v tem vedno znova vlečemo vzporednice tudi z dogajanjem v poslovnem svetu, kjer se lahko na pretekle izkušnje zanašamo le v tolikšni meri, kot prepoznavamo spremembe v poslovnem okolju, ki so nenehno prisotne.

Veseli me, da je dirka za Veliko nagrado Adrie Mobil vse bolj prepoznana dirka v uvodnem delu kolesarske sezone, kar nenazadnje dokazuje tudi izrazito mednarodna in močna zasedba klubov in posameznikov, ki se bodo na letošnji preizkušnji potegovali za zmago. Zahtevnost dirke bodo polega same trase in vremenskih pogojev narekovali predvsem sami kolesarji, za zmago pa bo - kot vedno - potrebno pokazati ne le vrhunsko pripravljenost temveč tudi veliko željo ter ob tem seveda imeti jasen cilj – da tako ekipa kot tudi vsak posameznik naredijo vse, kar je potrebno, da eden izmed njih prvi prečka ciljno črto.

Vsem kolesarjem želim veliko sreče in – naj zmaga najboljši!Nagovor Mojce Novak,
predsednice Kolesarskega kluba Adria Mobil

Mojca Novak
Predsednica Kolesarskega kluba Adria Mobil


Kolesarski klub Adria Mobil letos organizira že 8. mednarodno kolesarsko dirko za Veliko nagrado Adrie Mobil. Dirka je do sedaj postala mednarodno prepoznavna, tako da je v letošnjem letu med ekipami izjemno povpraševanje po udeležbi. Prijavljenih imamo kar 26 ekip s petih kontinentov ter s 176 prijavljenimi kolesarji dosegamo maksimum dovoljenih tekmovalcev na startu po UCI pravilih. Kolesarji prihajajo iz Evrope (Slovenije, Italije, Madžarske, Poljske, Nemčije, Nizozemske,…), kakor tudi iz Amerike, Afrike, Avstralije in Kitajske; takšna mednarodna udeležba je v ponos vsem klubskim delavcem, ki prireditev organiziramo ter je nedvomno dokaz in odraz dosedanjega kakovostno opravljenega dela.

Izpostaviti velja tudi spremljevalni program, ki dodatno popestri dogajanje in najmlajše nagovarja k aktivnemu in zdravemu življenjskemu slogu. Obenem spodbujamo zdravo tekmovalnost, saj so na koncu otroške dirke zmagovalci in nagrajenci prav vsi.

Potrebno je omeniti tudi vse zveste sponzorje in partnerje, z Adrio Mobil na čelu, ki klubu že ves čas stojite ob strani in nudite vso potrebno podporo ter razumevanje za kolesarski šport v najširšem smislu. Vsem iskrena zahvala za vaš dolgoletni prispevek, katerega rezultat je kolesarski klub s petdesetletno tradicijo, ki je v svojih vrstah vzgojil že veliko izjemnih kolesarjev, ki so ponesli klubsko ime na mednarodno raven.AKTIVNOSTI PRED POSLOPJEM ADRIE MOBIL

07.00 - 12.00
Prihodi tekmovalnih ekip pred Adrio Mobil (Straška cesta 50, Novo mesto)
10.00
Tehnični sestanek vodij ekip
10.00 - 13.00
Odprta pisarna in press center na startu dirke (Adria Mobil)
10.30 - 11.00
Sestanek organizacijskega odbora s sodniki in vodjo varnostne službe ter policijo
11.20 - 12.20
Predstavitev posameznih ekip pred startom + foto termin
12.30
Start dirke pred Adrio Mobil


AKTIVNOSTI NA GLAVNEM TRGU

13.00
Start otroške dirke
16.30 - 17.30
Zaključek dirke
17.00
Podelitev Velike nagrade Adria Mobil


TRASA

START

Adria Mobil, d. o. o., Straška cesta

Novo mesto (Adria Mobil d.o.o) – Češča vas (velodrom) – Straža – Dol. Toplice – Podturn – Brezovica – Črnomelj – Tribuče – Dolenjci – Podzemelj – Gradac - Semič – Brezovica – Podturn – Dol. Toplice – Vavta vas – Novo mesto – Novo mesto (Glavni trg) – Novo mesto (Ločna) – Mačkovec – Otočec – Struga – Ratež – Novo mesto (Žabja vas) – Novo mesto (Glavni trg) 4x

CILJ

Novo mesto, Glavni trg

Trasa

Profil dirke

Profil dirke

Profil zadnji 3km

Profil zadnji 3km

Zadnji krogiCiljni prostor

Ciljni prostor


Nagovor Bogdana Finka,
direktorja dirke

Bogdan Fink
Direktor dirke

Pred nami je osma mednarodna kolesarska dirka za Veliko nagrado Adrie Mobil, UCI 1.2. Na prireditvi bodo nastopili kolesarji iz 33 različnih držav in petih kontinentov. Pred pisano karavano kolesarjev je zelo zanimiv športni boj za najvišja mesta. Želimo si, da zmagovalni pokal na Glavnem trgu najvišje dvigne nekdo od slovenskih kolesarjev in si pribori novih štirideset točk na lestvici Mednarodne kolesarske zveze. Kolesarji iz tujine prepričljivo vodijo v zmagah v sedmih izvedbah.

Letošnja trasa je podobna tisti iz prve tekme leta 2015, ko je slavil Marko Kump, sedanji športni direktor KK Adria Mobil. Start dirke bo tradicionalno pred poslopjem generalnega pokrovitelja novomeškega kolesarskega kluba, to je podjetje Adria Mobil d. o. o., cilj pa na novomeškem Glavnem trgu. Obenem bodo na Glavnem trgu potekale spremljevalne dirke najmlajših, zato medse vabimo vse nadobudne fante in dekleta, ki bi se radi preizkusili tako v nedeljo, kot tudi kasneje v dresu novomeškega kolesarskega kluba.

V imenu organizacijskega odbora se za dolgoletno podporo in zaupanje zahvaljujem vsem sponzorjem in partnerjem, z generalnim sponzorjem, družbo Adria Mobil na čelu.Marko Kump,
športni direktor KK AM

Marko Kump
Športni direktor KK AM

Dirka za Veliko nagrado Adrie Mobil drži v kolesarski karavani že od prve izvedbe izjemen ugled. Zaradi tega prihajajo na dirko dobre ekipe z močnimi kolesarji, kar naredi dirko težko in predvsem zanimivo. Dirka poteka po cestah, na katerih so naši kolesarji prevozili že nešteto kilometrov, poleg tega pa je to ena redkih priložnosti v sezoni, kjer se lahko pokažejo pred domačimi gledalci.

Za nas, ekipo Adria Mobil, dirka predstavlja enega večjih ciljev sezone.

DOSEDANJI ZMAGOVALCI

2022 (182,8 KM)

1. PATERSKI Maciej Voster ATS Team
2. DEBIASI Andrea Cycling Team Friuli ASD
3. VENCHIARUTTI Nicola Work Service Vitalcare Vega
4. POTOČKI Viktor Ljubljana Gusto Santic
5. MORO Riccardo Parkpre Racing Team

2021 (181,5 KM)

1. VAN DEN BERG Marijn Groupama - FDJ
2. FIORELLI Filippo Bardiani - CSF - Faizane
3. TOUPALIK Adam Elkov - Kasper
4. PITHIE Laurence Groupama - FDJ
5. PER David Adria Mobil

2019 (184 KM)

1. KUMP Marko Adria Mobil
2. SISR František Elkov - Author
3. AUER Daniel Maloja Pushbikers
4. PER David Adria Mobil
5. PRIMOŽIČ Jaka KK Kranj

2018 (183 KM)

1. FORTIN FILIPPO Team Felbermayr - Simplon Wels
2. VENCHIARUTTI Nicola Cycling Team Friuli
3. POLNICKÝ Jirí Elkov - Author Cycling Team
4. TOTO Paolo Sangemini - MG.Kvis
5. LOGICA Enrico Biesse Carrera Gavardo

2017 (183 KM)

1. PARRINELLO Antonino GM Europa Ovini
2. GAFFURINI Nicola Sangemini - MG.Kvis
3. BAZHKOU Stanislau Minsk Cycling Club
4. BONGIORNO Francesco Manuel Sangemini - MG.Kvis
5. PACCHIARDO Davide GM Europa Ovini

2016 (176,5 KM)

1. FORTIN FILIPPO GM Europa Ovini
2. CECCHIN Alberto Team Roth
3. BANI Eugenio Amore & Vita - Selle SMP
4. PER David Adria Mobil
5. FANKHAUSER Clemens Tirol cycling team

2015 (168 KM)

1. KUMP Marko Adria Mobil
2. FORTIN Filippo GM Cycling Team
3. GAVAZZI Mattia Amore & Vita - Selle SMP
4. TRATNIK Jan Amplatz - BMC
5. WEISS Martin Tirol cycling teamRazgibana pokrajina Slovenije - raj za kolesarje

Pustite za seboj mestni vrvež, naužijte se vonja gozdov, naj vas prevzame občutek neskončne svobode med vožnjo po najrazburljivejših kolesarskih poteh. Čar alpskih vršacev, pisanih travnikov, zelenih gozdov in kristalnih voda, ki jih prečkate na poti, vas vabijo na nepozabno doživetje.

Kam se boste podali na naslednjo kolesarsko avanturo po Sloveniji?
https://www.slovenia.info/sl/zgodbe/top-cestno-kolesarske-ture-v-sloveniji

Foto: Ciril Jazbec, TENT Film, Slovenska turistična organizacija


Sponzorji dogodka


Adria Mobil

Partner dogodka