Gal Glivar na EP do rezultata kariere

Gal Glivar na EP do rezultata kariere

Gal Glivar na EP do rezultata kariere

Mlajši člani so se pomerili na desetih krogih v okolici Trenta, na skupno 133,6 kilometra dolgi progi. Evropski prvak je postal 18-letni Belgijec Thibau Nys. Trojica Novomeščanov v ekipi Slovenije (Gal Glivar, Kristjan Hočevar, Aljaž Jarc) je nastopila dobro, Gal Glivar je končal tik za deseterico.

Prvi del dirke je nadzoroval Kristjan Hočevar, ki je bil ves čas povsem v ospredju karavane. V zaključku dirke se je v ospredje prebil Gal Glivar, ki se je med mlajšimi člani pomeril prvič. Vozil je v prvi skupini, a je v zadnjem krogu na zadnji klanec zaostal. V ospredju je ostala skupina sedmih kolesarjev, ki so se pomerili za zmago. Srebro je osvojil Italijan Filippo Baroncini in bron Španec Juan Ayuso. Gal Glivar je v cilj prišel 19 sekund za zmagovalcem. 

Po dirki je dejal: »Dirka je bila dolga 130 km in že od starta so Španci navijali močan tempo, kar mi je ustrezalo, saj se je skupina vsak krog redčila. Prvo polovico sem dirkal z mislijo, da se čimbolj prihranim za zadnje kroge. Štiri kroge pred ciljem je prvič napadel Španec Juan Ayuso in sem mu sledil. Kmalu so Nizozemci skupino potegnili nazaj. V zadnjem krogu se je pod klancem na položnejšem delu taktiziralo, ko pa smo zavili na strm del vzpona, je ponovno napadel Ayuso in odpeljala se je sedmerica, ki je nato prišla v cilj. Jaz sem se hitro sprijaznil, da ne bom držal njihovega  tempa in v svojem ritmu nadaljeval do vrha vzpona. Šprint je bil zelo tehničen in žal se mi ni izšlo za uvrstitev med prvo  deseterico. Vesel sem, da sem imel podporo ekipe, še posebej Aljaža Jarca, ki me je vedno pripeljal v ospredje pred klancem in Kristjana Hočevarja, ki mi je pomagal v zadnjih dveh krogih«.

Ostale uvrstitve naših kolesarjev: Kristjan Hočevar je bil 33., Anže Skok 52., Nik Čemažar 55., mesto za njim je v cilj prišel Aljaž Jarc, Matevž Govekar pa dirke ni končal.

Rezultati: https://www.procyclingstats.com/race/european-championships/2021/result