23.09.2023

ANŽE RAVBAR MLADINSKI EVROPSKI PRVAK, ŽAK ERŽEN BRONAST

ANŽE RAVBAR MLADINSKI EVROPSKI PRVAK, ŽAK ERŽEN BRONAST

Slovenska moška mladinska kolesarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu na Nizozemskem dosegla fantastičen uspeh. V glavnih vlogah pa sta bila kolesarja našega kluba, Anže Ravbar, ki je postal evropski prvak in Žak Eržen, ki je osvojil bronasto medaljo. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da sta na enem velikem tekmovanju kar dva Slovenca stopila na zmagovalni oder. Col du Vam (48 m visok umetni hrib), kjer je bil cilj, bo tako z zlatimi črkami zapisan v anale slovenskega in novomeškega kolesarstva. Fantje v prepoznavnih zelenih dresih so s svojim dirkanjem ves čas od starta kazali, da bodo v igri za najvišja mesta. Nadzirali so dogajanje v karavani. Edini beg petih kolesarjev, med katerimi je bil tudi Erazem Valjavec, je bil nevtraliziran 2 kroga pred koncem, tako da se je za končno zmago med sabo udarilo približno 30 kolesarjev. Na težkem, tlakovanem odseku slab kilometer pred ciljno črto je Anže Ravbar uspel narediti takšno razliko, da je minimalno prednost ohranil do konca in lahko slavil z visoko dvignjenima rokama. 2 sekundi za njim je po 111 km cilj prečkala skupina 8 kolesarjev. Srebro je osvojil Francoz Matys Grisel, bron pa naš Žak Eržen. Jakob Omrzel je bil 33. (+ 12 sek). Rezultati:  https://www.procyclingstats.com/race/european-championship-mj/2023/result

Anže Ravbar: "Zelo težka dirka ! Ves čas je bila hitrost velika, ni bilo časa za počivanje. Videl sem, da so bili fantje v zaključku utrujeni, zato sem na tlakovanem odseku pospešil, kolikor sem še imel moči. Izkoristil sem priložnost za napad in to je zadostovalo, da sem v cilj prišel sam. Zadnje dve leti sem imel veliko težav z zdravjem in poškodbami, zato mi majica evropskega prvaka res veliko pomeni. Vse dni sem trdo delal in garal na treningih, z zmago je zdaj ves trud poplačan."

Žak Eržen: "Celotno dirko smo izpeljali tako, kot smo si zamislili in dogovorili pred dirko. Erazem Valjavec je pokril beg, zato nam v ozadju ni bilo potrebno delati. V zaključku pa smo na zadnji klanec prišli na odličnih pozicijiah, kamor nas je pripeljal Erazem. Danes je bila pozicija zelo pomembna in na to smo bili ves čas osredotočeni. Anže je na tlakovanem odseku pridobil nekaj metrov prednosti, jaz pa sem v ozadju lahko samo sledil in sprintal do brona."


Foto: Kolesarka zveza Slovenije in UEC - UNION EUROPÉENNE DE CYCLISME