27.09.2022

Prva etapa Italijanu Jonathanu Milanu, najboljši Slovenec Gal Glivar na 5. mestu

Prva etapa Italijanu Jonathanu Milanu, najboljši Slovenec Gal Glivar na 5. mestu

Kljub temu, da so kolesarski strokovnjaki napovedovali, da bo 1. etapo letošnje Dirke po Hrvaški – CRO TOUR od Osijeka do Ludbrega (223,5 km) odločil sprint glavnine, sta močan dež 50 km pred ciljem in dva vzpona na gorski cilj 3. kategorije med ludbreškimi vinogradi poskrbela, da se je glavnina raztrgala na več skupin. Med štiridesetimi kolesarji v ospredju je imel v zaključku največ moči Italijan Jonathan Milan (Bahrain Victorius), ki je slavil pred rojakoma Sacho Modolom (Bardiani CSF Faizane) in Mircom Maestrijem (Eolo Kometa). Najboljši Slovenec na dirki je bil nekoliko presenetljivo, a povsem zasluženo, naš Gal Glivar, ki je bil v času zmagovalca izvrsten peti. Matej Mohorič je osvojil sedmo mesto.

Etapo je poleg zanimivega zaključka zaznamoval tudi celodnevni pobeg skupine petih kolesarjev, v kateri je bil tudi Jaka Špoljar. Glavnina jih je ujela 20 km pred ciljem. V zaključku etape je bila glavnina na prvem vzponu na gorski cilj še nekako skupaj, na drugem vzponu pa je pokalo na vseh koncih, glavnina je razpadla na več skupin, v ospredju so ostali samo najboljši. Današnjem uspehu Gala Glivarja daje posebno težo podatek, da je letošnja sedma izvedba CRO RACE-a najtežja, saj na njej nastopa kar 6 ekip World Toura in 8 Pro Toura, tako da je konkurenca izjemna. Zmagovalec letošnje Dirke po Franciji, Jonas Vingegaard (Jumbo Visma), je bil v času zmagovalca 17., zvezdnik ekipe Ineos Grenadiers, Britanec Geraint Thomas pa 94. (+ 1:19 min).

Kristjan Hočevar na 46. in Tilen Finkšt na 48. mestu sta za zmagovalcem zaostala 32 sekund, Aljaž Jarc je bil 96. (+ 1:51 min), Nik Čemažar 113. (+ 4:29 min), Kristijan Koren 131. (+ 8:22 min) in Jaka Špoljar 135. (+ 9:07 min). Rdečo majico vodilnega na dirki je oblekel današnji zmagovalec Jonathan Milan, ki ima pred rojakom Sacho Modolom in Belgijcem Kennyom Mollyem štiri sekunde prednosti zaradi bonifikacijskih sekund, Gal Glivar je šesti (+ 10 sek).

Gal Glivar, ki je tudi na 3. mestu v razvrstitvi mladih kolesarjev in peti po točkah, je po sijajnem uspehu povedal: »Pričakovali smo takšno etapo, s pobegom, v katerem smo imeli svojega predstavnika. Čeprav je bilo najbolj verjetno, da bo na koncu o zmagovalcu odločal sprint glavnine, se je na drugem vzponu na gorski cilj vse raztrgalo. Prvi vzpon na gorski cilj ni bil še nič posebnega, na drugem pa je bila selekcija kar precejšnja, na srečo sem imel dobre noge in sem se lahko preselil v ospredje, med najboljše. Precej odličnih sprinterjev je v tej selekciji odpadlo. V samem zaključku sem se postavil za današnjega zmagovalca Milana in poskušal iztržiti največ kar se je dalo. S petim mesto sem glede na konkurenco res zelo zadovoljen. Kako bo naprej, ne vem. Napovedano je slabo vreme, precej dežja, tako da zna biti zanimiv že jutrišnji zaključek v Zadru, kjer je trasa v zaključku precej zavita. Gremo dalje, dan za dnem, če se bo le dalo brez padcev.«

Jutri bo na sporedu druga etapa od Otočca do Zadra (163 km, 1141 višinskih metrov), na kateri bodo trije leteči in en gorski cilj 2. kategorije.

Dirko lahko vsak dan od 15. ure dalje v neposrednem prenosu spremljate na PlanetTV2 in EUROSPORT1.

Povezava do uradne spletne strani dirke:

https://www.crorace.com/utrka

Povezava do rezultatov:

https://www.procyclingstats.com/race/tour-of-croatia/2022/stage-1

 Foto: FB CRO RACE in SLO CYCLING ter KK Adria Mobil