16.08.2022

EP: Vsi trije v veliko pomoč Luki Mezgecu in s pomembnimi izkušnjami

EP: Vsi trije v veliko pomoč Luki Mezgecu in s pomembnimi izkušnjami

Evropski prvak v cestnem kolesarstvu je postal Nizozemec Fabio Jakobsen, srebrno medaljo je osvojil Francoz Arnaud Demare, bron je pripadel Belgijcu Timu Merlierju. Šesti je bil slovenski kapetan Luka Mezgec, ki so mu do izvrstne uvrstitve pomagali tudi naši trije: David Per, Tilen Finkšt in Aljaž Jarc. Poleg njih je selektor Uroš Murn v reprezentanco pozval še Domna Novaka, Jana Tratnika, Jako Primožiča in Matica Žumra. Jaka Primožič je dirko končal na 55. mestu (+ 18 sek), David Per je bil 59., Tilen Finkšt 60. (oba + 25 sek), Jan Tratnik je na 88. mestu zaostal 1:45 min, Aljaž Jarc in Matic Žumer pa sta bila 106. in 109. (oba + 3:31 min). Domen Novak dirke ni končal.

Slovenska osmerica je dirko odpeljala po pričakovanjih in delala za svojega kapetana, ki se je v zaključni gneči dobro znašel in v ciljnem sprintu razredčene glavnine za sabo pustil cel kup sprinterskih asov, kot sta Italijan Elia Viviani in Norvežan Alexander Kristoff. S šestim mestom je Mezgec dosegel tretjo najboljšo slovensko uvrstitev na evropskih prvenstvih, pred tem je bil peti na EP v danskem Herningu, lani pa je bil peti tudi Tadej Pogačar v italijanskem Trentinu.

O nastopu naših treh fantov, ki so bili Luki Mezgecu v veliko pomoč in so si z nastopom na enem od velikih tekmovanj pridobili tudi pomembne izkušnje, so se pohvalno izrekli tako ostali reprezentanti kot kolesarski strokovnjaki.

Danes so me prijetno presenetili fantje iz celinske ekipe. Pomembno je bilo, da smo bili že v prvem krogu v ospredju. Jarc, Finkšt in Novak so bili na začetku tisti, ki so skrbeli za to, potem pa midva s Perom na koncu. Vedeli smo, da lahko Luka to lahko izkoristi, kar mu je tudi uspelo," je ekipo pohvalil Jan Tratnik.

"Tekma se je odvila po pričakovanjih, tudi ciljni sprint glavnine se je zgodil. Prvi del dirke sem pa pričakoval bolj agresivno vožnjo. Slovenska ekipa me je držala v ospredju in sem lahko varčeval z močmi. V zadnjem krogu pa sem se moral zadnje tri kilometre znajti sam, kar pa sem pričakoval. Pomembno je bilo, kje bom takrat in bil sem v dobrem položaju" je svoje vtise po dirki strnil Mezgec.

David Per, ki je bil do zadnjega kroga ob svojem kapetanu, je po dirki dejal: "Mislim, da smo ekipno dirkali zelo dobro, vsak je Luki pomagal po najboljših močeh. Dirka od začetka ni bila pretirano zahtevna, proti koncu pa sta se stopnjevali tako hitrost kot nervoza, sploh v zaključnih krogih. Vsak krog je bil hitrejši. Kot ekipa smo se poskušali voziti čim bolj v ospredju, da bi se izognili padcem in da bi lahko ustrezno spremljali pospeševanja. Menim, da je 6. mesto Luke Mezgeca dober rezultat in da smo z njim lahko zadovoljni. Lahko sem bil zraven do samega zaključka, saj mi hitri in tehnično zahtevni ustrezajo."

Dare Rupar, športni novinar RTV Slovenija in odličen poznavalec slovenskega kolesarstva, je na FB strani Kolesarske zveze Slovenije po dirki med komentarje zapisal: "Lepo ste opravili. Vsi. Bravo."

Povezava do rezultatov:

https://firstcycling.com/race.php?r=4019&y=2022

Foto: KZS